Τα δελφίνια του ηλιοβασιλέματος. – Μαριαλένα Δισακιά

Ήταν γύρω στα δώδεκα όταν είχε ρωτήσει την γιαγιά της γιατί κάθε ηλιοβασίλεμα έρχονταν στην παραλία του χωριού αυτά τα δύο δελφίνια.

-Γιαγιά , να σε ρωτήσω κάτι;

-Κάνεις και τίποτε άλλο , από όταν πρωτομίλησες όλο ρωτάς!

-Έλα γιαγιάκα μου… συνέχισε παιχνιδιάρικα με γλυκιά και σχεδόν ικετική φωνούλα, σε παρακαλώ!!!
-Άντε ασχημοπαπάκι μου, ρώτα..

Διαβάστε περισσότερα …
αντιγονη

Αντιγόνη, μια κρύα μπυρίτσα….από τα παλιά !!! – Ιωάννα Βουτσά

• Ναι, μπράβο Μάρκος,, πώς μου ξέφυγε… άσε με τώρα να σου πω…. Μύκονος καλοκαίρι 2008, κλαμπ Piero’s, χορός μέχρι πρωίας και τρελό σεξ μέχρι τελικής πτώσης, θυμάμαι καλά;
• Εεεε… όχι ακριβώς….
• Τι;……Είχες κι άλλες δυνάμεις και σε υποτίμησα;
• Όχι κυρία Αντιγόνη, είμαι ο Μάρκος από την ασφαλιστική, συνάδελφος του συζύγου σας και το μόνο που έχουμε κάνει μαζί, είναι ρεβεγιόν πρωτοχρονιάς πριν από δύο χρόνια.

Διαβάστε περισσότερα …
παραμύθι

ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΔΙΧΩΣ ΝΟΗΜΑ ΜΑ ΜΕ ΔΙΔΑΓΜΑ – Θ.Δ. Τυπάλδος

Δεν γνωρίζει κανείς όμως αν κατάφερε να φάει εκείνους που μέσα στην κουΐντα γυρνούσαν και θέριευαν. Ο λαός τώρα, μη ξέροντας τι του είχε γραμμένο η μοίρα, έμεινε ατάιστος να γυρνά γύρω-γύρω απ’ το εργοστάσιο των αναπτήρων μέχρι που τον  έφαγε το κοριτσάκι.

Διαβάστε περισσότερα …

Πολιτική διαχείριση του έρωτα – Κατερίνα Δήμτσα

Το σούρουπο κάτσαμε στο μπαλκόνι , λίγο στριμωχτά – πρέπει να πάρουμε φιδάκι, έπιασαν οι ζέστες – ενώ στους δρόμους, ανάμεσα στην ταχύτητα και την αδιαφορία, παντού μπλεγμένοι κατάχαμα άνθρωποι και σκύλοι, όλοι τους ορφανοί τύχης.

Διαβάστε περισσότερα …

Αφτερ πάρτεϊ – Κατερίνα Δήμτσα

Έχεις μιλήσει πότε με άνθρωπο για τα πιο βαθιά τραύματά του; Το λεξιλόγιό του  παλινδρομεί στη διάλεκτο του χωριού, κόβει καταλήξεις, λέει «χάμω»,  βάζει προσθετικό έψιλον στον αόριστο,  κάνει τα ίδια σαρδάμ που έκανε μωρό παιδί,  αλλάζει η προφορά των λέξεων του, να θυμίζει η ομιλία του την γιαγιά του. Έχεις ακούσει σε ποιο γλωσσικό παρελθόν επιστρέφουμε κάθε που κάτι μας φοβίζει;

Διαβάστε περισσότερα …

‘Α/χ/τιτλο – Κατερίνα Δήμτσα

Στο πρωινό ξύπνημα απολαμβάνω να ανακατεύω δυο γουλιές καφέ και λίγο φέισμπουκ.

Και είδα. Ένας ξιφίας, θύμα ανθρώπων, είναι νεκρός στην Χαλκίδα. Ένας ξιφίας πετροβολήθηκε μέχρι θανάτου. Βγήκε στα ρηχά να γεννήσει τα αυγά του, τον πέρασαν λέει για καρχαρία, αλλά σκοτώθηκε εντέλει

Διαβάστε περισσότερα …

Μεταξεταστέοι. – Κατερίνα Δήμτσα

Το εκπαιδευτικό σύστημά μας καταστρέφει ανθρώπους και ταυτότητες. Τι να το κάνουμε φίλε μου ένα διψήφιο νούμερο τυπωμένο πάνω σε μια κόλλα Α4; Η εκπαίδευση είναι κάτι το αξιοθαύμαστο, αλλά καλό είναι να θυμόμαστε πότε-πότε ότι τίποτα που αξίζει να το γνωρίζεις δεν διδάσκεται.

Διαβάστε περισσότερα …

Body positivity, μ’απογοητεύεις. – Κατερίνα Δήμτσα

Ορισμένα σώματα θεωρούνταν πάντοτε ως μη κανονικά, πράγμα προφανές αν σκεφτούμε τα πολιτιστικά μας παράγωγα καθ’όλη την ιστορία – ταινίες, τηλεόραση, λογοτεχνία, λαογραφία, κλπ. Σ’ αυτά βρίσκουμε αφηγήσεις κατακλυσμένες από κοινωνικούς φόβους ανωμαλιών και αναπηριών, καθώς οι άνθρωποι με «Αποκλίνοντα Σώματα» φαντάζουν ως απάνθρωπες τερατουργίες που η «κανονική» κοινωνία επιδιώκει να καταστρέψει.

Διαβάστε περισσότερα …
το άστρο της θάλασσας

Το άστρο της θάλασσας – Θ.Δ.Τυπάλδος

Τα δόντια των γυναικών είναι τόσο γοητευτικά αντικείμενα…
…που θα πρέπει να τα δούμε σαν ένα όνειρο ή μια στιγμιαία αγάπη
Τόσο όμορφη! Κυβέλη;
Είμαστε για πάντα χαμένοι στην έρημο του αιώνιου σκότους.
Πόσο όμορφη είναι

Διαβάστε περισσότερα …
Κραυγή

Κραυγή – Δισακιά Μαριαλένα

Κραυγή   Το ένα λεπτό κυνηγά το άλλο μανιασμένο. Βρίσκομαι πίσω από το τείχος της σιωπής μου . Μια σιωπή ατέλειωτη… ανυπόφορη . Πίσω από αυτήν βλέπω πώς υπάρχει ένας κομματιασμένος καθρέπτης. ΝΑΙ! Είναι ο[…]

Διαβάστε περισσότερα …
Χήρα βοηθείας

Χήρα βοηθείας – Μιχαλόπουλος Γιώργος

Στα χέρια μας μεγαλώνουν τα παιδιά,ακουμπάνε οι εξαντλημένες αντοχές,
παίρνουμε το χαρτί της απόλυσης,
το φυλλάδιο με τις οδηγίες επιβίωσης,
στα ίδια αυτά χέρια που μας κρατάνε σφιχτά τις νύχτες χαρίζουμε περιποίηση,
κι όταν αιμορραγούν από τις πληγές των ασθενειών,
τα κοιτάμε περίλυποι.

Διαβάστε περισσότερα …

Ανδροκρατούμενη φιλοσοφική ηθική; – Κατερίνα Δήμτσα

Ολόκληρη η ιστορία της κοινωνικής βελτίωσης είναι μια σειρά μεταβάσεων, με τις οποίες μια κατάσταση, από την υποτιθέμενη πρωτογενή αναγκαιότητα της κοινωνικής ύπαρξης, έχει περάσει στην τάξη μιας παγκοσμίως στιγματισμένης αδικίας και τυραννίας.

Διαβάστε περισσότερα …
Φωτοσκιάσεις

Βιβλιοπαρουσίαση- Μαρία Σκούλου

Σύντομο βιογραφικό   Η Μαρία Σκούλου γεννήθηκε το 1983 στην Αθήνα. Είναι κοινωνική λειτουργός και εργάζεται στην ειδική αγωγή. Τα μεταπτυχιακά της είναι στα Ανθρώπινα  Δικαιώματα και στην Ειδική Αγωγή στα πανεπιστήμια Institute of Education[…]

Διαβάστε περισσότερα …
εξωση

Η ΕΞΩΣΗ -Μέμη Καριώτου

«Για ακούστε να σας πω, με έχετε κουράσει, με τις φωνές σας και τη γκρίνια σας, με πνίγετε με τον αυταρχισμό σας, δε σας αντέχω άλλο!!!! Αρκετά σας φιλοξένησα, βρείτε ένα άλλο διαμέρισμα επιτέλους, όλες μαζί, δυό δυο, τρεις τρεις ίσως….»

Διαβάστε περισσότερα …