Εκείνες. – Κατερίνα Δήμτσα

Η ωραιότερη γυναίκα του κόσμου, αυτή τη στιγμή που μιλάμε είναι ηImaan Hammam. Ή η Katheryn Winnick στο συγκεκριμένο επεισόδιο, μιας συγκεκριμένης σειράς, που λέει μια συγκεκριμένη κουβέντα. Ή η Rooney Mara στην επόμενη ταινία του Malick. Ή η Έλλη Τρίγγου, αν ο σκηνοθέτης του Suntan επιχειρούσε να την κοιτάξει όπως ο Luca Guadagnimo είδε την ΤiIda Swinton στο Io sono l’a more. Ή έστω αν επιχειρούσε να την κοιτάξει απλά λίγο και δεν την ξεπερνούσε λες και κάποιος του είπε ότι βιαζόμαστε.

Η ομορφότερη γυναίκα του κόσμου, είναι μια άγνωστη κοπέλα από την Ιταλία που είδα φευγαλέα το 2016 στην Πρέβεζα. Ή η γυναίκα που θα δεις να περνάει την άσφαλτο που βράζει, ξυπόλητη , ένα οποιοδήποτε μεσημέρι Ιουλίου / να πηγαίνει στην τουαλέτα του κάμπινγκ με το κωλόχαρτο στο χέρι / να στέκεται με τα μαλλιά όλο αλάτι, ήλιο και αέρα, απογευματάκι, μπροστά σε λίγο αλκοόλ.

Οι απόπειρες να εξηγηθεί η ομορφιά, να μιληθεί, να τακτοποιηθεί, θα αποτύχουν , επειδή  τέτοια είναι η μοίρα τους. Το μόνο ζήτημα που έχει σημασία,  Είναι το αίσθημα εκείνο, την ώρα ακριβώς -ούτε δευτερόλεπτο πριν , ούτε δευτερόλεπτο μετά – που τα γόνατα κόβονται, που ο λαιμός σου κολλάει,  που έρχεται ενα Γενικό σφίξιμο και σου επιβάλλεται μια ολική ακινησία.

Ή ωραιότερη γυναίκα του κόσμου είναι όχι ένα, αλλά αυτό ακριβώς το κορίτσι που κοιμάται σαν πεταλούδα,  σα γυναίκα με μικρά φτερά, χωμένη στο διπλανό μαξιλάρι. 

Ή ομορφιά είναι ένα κλειστό σύμπαν, μπαίνεις μέσα του ήσυχα και πατάς στα ακροδάχτυλα, αναπνέεις με δέος – να μην ξυπνήσεις την υπόλοιπη πραγματικότητα.

 

Ρεαλιστικά ιδεαλίστρια και εκνευριστικά υπερκινητική μέσα στη δική μου νιρβάνα. Όταν αδυνατώ να ταξιδέψω κανονικά χάνομαι σε ταξίδια του μυαλού απολαμβάνοντας τις τάσεις φυγής μου. Γράφω γιατί αλλιώς θα σκάσω.
Τμημα Φιλολογιας | Φιλοσοφικη Σχολη | Πανεπιστημιο Αθηνων

Θα χαρώ πολύ να γράφετε σχόλια που θα βοηθήσουν στην δημιουργία εποικοδομητικού διαλόγου. Τών παθών κρίσει καί ασκήσει περιγιγνόμεθα, πρότερον δέ ή κρίσις εστί. (Με την κρίση και την άσκηση κυριαρχούμε πάνω στα πάθη μας, μα η κρίση είναι το πρώτο). - Πλούταρχος