Βιβλιοθήκη

Γατες
Κάθε πρωί η ίδια ιστορία. H μάνα μου να με κοιτάει με εκείνο το βλέμμα ικανοποίησης και εγώ να προσπαθώ να συγκρατήσω τον εκνευρισμό μου. Μπορεί το ένα μάτι της να μην καλοέβλεπε, λόγο του ‘’καταρράχτη’’ αλλά αυτό δεν το εμπόδιζε να συγχρονιστεί με το άλλο όσο αφορούσε την έκφραση του βλέμματος της. – Ρε μάνα γιατί μου το κάνεις αυτό; – Ε… συγνώμη… πάλι δεν τον είχες πιει τον καφέ σου; – Τι πάλι; κάθε πρωί η ίδια ιστορία. Στο έχω εξηγήσει τόσες φορές , την τελευταία τζούρα του καφέ μου θέλω να την πιώ όταν είμαι έτοιμη να φύγω. Τι σε ενοχλεί; Άστον εκεί και όταν φύγω πάρε το φλυτζάνι και κάνε το ότι θες. – Μα το κατακάθι ήταν , δεν είχε καφέ, τον είχες πιεί!
Στροβιλισμοί της Αστάρτης
Φοβόμουν Κοιτάζοντας βαθιά στα σκοτεινά του μάτια Είδα αγριολούλουδα που τεμπέλιαζαν κάτω από το φως του ήλιου. Μα χαμογέλασα και γύρισα την πλάτη Γελιόταν ο πόνος πως θα φοβόμουν το βλέμμα του.
Ανθολογία μικρού διηγήματος για τη νύχτα - Μαριαλένα Δισακιά - Εκδόσεις Κύμα
Θα έστελνε μηνύματα μέσα σε μπουκάλια σε εκείνον.
Θα έβλεπε την θάλασσα σε όλες της τις ορέξεις.
Θα μιλούσε με αγνούς ανθρώπους μακριά από την υποκρισία της πόλης.
Θα τους κέρναγε γλυκό κεράσι από τα χεράκια της.
Θα πολεμούσε την νόσο με χαμόγελα και θάρρος.
Θα την έδιωχνε με ζωή.
Με την φλόγα της ζωής και της ανάσας.
Στο φως του κεριού θα έγραφε εκείνο το βιβλίο για την ζωή της που τόσα χρόνια χοροπήδαγε παίζοντας κρυφτό μέσα στο μυαλό της.
Ένας χρόνος μετά……. Σήμερα της είχαν πει πως η νόσος κοιμάται! Το κερί είχε την ίδια φλόγα…….
ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΠΑΘΟΥΣ ΚΑΙ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ
Αχ ψυχή μου , αγρίεψε ο κόσμος. Αγρίεψε το μάτι τους από την πείνα και την ανέχεια. Τελείωνε η λαϊκή και τσακωνόντουσαν πίσω από τους πάγκους ποιος θα πρωτοπάρει τα σκουπίδια του λαϊκατζή. Ράγιζε η καρδιά μου τζιέρι μου. Είδα μια μάνα μουσουλμάνα αγκαλιά με νεογέννητο. Το ΄χε τυλίξει σε μια μαντήλα, ούτε πάνα ούτε ρούχο, γυμνό σαν την αλήθεια της πείνας μας. Καλύτερα που δεν τα βλέπεις αυτά εσύ. »
Έβαλε το ταψί στο φούρνο , αφού πρώτα πασπάλισε με τριμμένη φρυγανιά τις ντομάτες και τις πιπεριές.